Monika Och

Monika Och

Kucharz
[Przepisów: 5]

Rolada jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada jabłkowa to połączenie ciasta biszkoptowego z jabłkami i cynamonem. Najlepiej smakuje na ciepło.

Rolada jabłkowa

Składniki:

Rolada jabłkowa

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa

ETAP 1:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier z cukrem waniliowym. Następnie żółtka, mąkę i oliwę, wymieszać aż składniki się połączą.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułką tartą rozłożyć blisko siebie kawałki jabłek . Posypać cynamonem i bułką tartą. Na jabłka wylać ciasto biszkoptowe.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia.

Zwinąć roladę jabłkami do środka i zostawić do ostygnie. Posypać cukrem pudrem.