2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Rabarbarowe crumble z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Uwielbiam ten deser-owoce zatopione pod słodką kruszonką , najlepszy, wyjęty jeszcze ciepły z piekarnika i wyjadany łyżeczką, jednym słowem przepyszny!

Rabarbarowe crumble z truskawkami

Składniki:

Rabarbarowe crumble z truskawkami

 

 

  • Dodatkowo:
  • ½ litra truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3-4 łyżki cukru
  • Masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe crumble z truskawkami

ETAP 1:

Rabarbarowe crumble z truskawkami
z podanych w przepisie składników zagniatam ciasto

Kruszonka:
Mąkę wsypuję do miski, mieszam z cukrem i zmielonymi orzechami włoskimi, dodaję pokrojone masło z lodówki, i rozcieram w palcach aż się składniki połączą.

ETAP 2:

Rabarbarowe crumble z truskawkami
umyty rabarbar kroję na kawałki mieszam z truskawkami

Rabarbar płuczę, kroję w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki,

ETAP 3:

Rabarbarowe crumble z truskawkami
wykladam owoce do wysmarowanej formy żaroodpornej

mieszam w misce z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

ETAP 4:

Rabarbarowe crumble z truskawkami
posypuję owoce kruszonką i zapiekam w piekarniku

Owoce zasypuję grubo kruszonką owoce. Zapiekam w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut.
Przed podaniem posypać pudrem i podawać.


Tagi:

deser