LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Truskawki w czekoladzie 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mmm... ambrozja. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Truskawki w czekoladzie 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawki w czekoladzie 6

 

  • czekolada półsłodka 90 g
  • masło 1 łyżka
  • likier owocowy 2 łyżeczki
  • truskawki średniej wielkości z szypułkami 20

 

Sposób przygotowania:

Truskawki w czekoladzie 6
W naczyniu (najlepiej na parze) roztopić masło, dodać kawałki czekolady, podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia, cały czas mieszając. Nastepnie dodać likier i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zanurzyć każdy owoc w czekoladzie do ¾ objętości. Ułożyć na woskowanym papierze (np. do pieczenia). Schłodzić w lodówce. Należy spożywać tego samego dnia.
Truskawki w czekoladzie 6
Roztapianie czekolady w maśle, z likierem.
Truskawki w czekoladzie 6
Osuszanie umytych truskawek ręcznikiem papierowym.
Truskawki w czekoladzie 6
Zanurzanie truskawek w przygotowanej czekoladzie.
Truskawki w czekoladzie 6
Ułożenie czekoladowych truskawek na paierze.