12345klawiatura

12345klawiatura

Starszy Kucharz
[Przepisów: 52]

Truskawki z rumem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka truskawkowa konfitura na jesienne wieczory

Truskawki z rumem

Składniki:

Truskawki z rumem

 

  • 5 dużych łyżek rumu
  • 90 dag truskawek
  • 5 łyżek spirytusu
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Truskawki z rumem
Wymieszać cukier z owocami i spirytusem. Pozostawić na noc. Następnie smażyć masę przez 4 dni na małym ogniu. Masa ma być gęsta. Sok powinien odparować. Rozlać masę do słoików, do których wcześniej dodać trochę rumu (np. po 0,5 czy 1 łyżeczce). Dokładnie zamknięte pasteryzować przez 30 minut.