migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Truskawkowo-kokosowy deserek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Uszczuplam swoje zapasy z zamrażarki i tak powstał ten prosty truskawkowo-kokosowy deserek. Jeśłi ktoś ma jeszcze mrożone truskawki inie wiem co z nimi zropbić polecam zrobić ten deserek.

Truskawkowo-kokosowy deserek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowo-kokosowy deserek

 

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 350 g mrożonych truskawek
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • cukier do smaku
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-kokosowy deserek
Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić. Połowę mleczka kokosowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Truskawki, moje były na pół rozmrożone, zmiksować. Zmiksowane truskawki dodać do wystudzonego mleczka z żelatyną, dodać pozostałe mleczko i dokładnie wymieszać. Dosłodzić do smaku jeśli potrzeba. Masę przelać do szklaneczek lub foremek. Cała masa nie zmieściła mi się do foremki więc użyłam foremki silikonowej w kształcie takich kwiatków i szklaneczek. Odstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu zalać tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Aby deserek ładnie wyszedł z foremki silikonowej należy wstawić na chwilkę do ciepłej wody wtedy deserek sam wyskoczy z foremki.
Truskawkowo-kokosowy deserek
Etap 1 Połowę mleczka kokosowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić.
Truskawkowo-kokosowy deserek
Etap 2 Truskawki, moje były na pół rozmrożone, zmiksować.
Truskawkowo-kokosowy deserek
Etap 3 Zmiksowane truskawki dodać do wystudzonego mleczka z żelatyną, dodać pozostałe mleczko i dokładnie wymieszać. Dosłodzić do smaku jeśli potrzeba.
Truskawkowo-kokosowy deserek
Etap 4 Masę przelać do szklaneczek lub foremek.