mariolka.z

mariolka.z

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Truskawkowy bałagan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Truskawki z bitą śmietaną i bezami. Dla mnie kwintesencja lata. Urozmaicona konsystencja- od kremowej po kruchą i chrupiącą.

Truskawkowy bałagan

Składniki:

Truskawkowy bałagan

 

  • 1 szkl. truskawek
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 szkl. pokruszonych bez (najlepiej domowej roboty, ale mogą być też ze sklepu)
  • 1,5 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Truskawkowy bałagan

ETAP 1:

Truskawki umyć, osuszyć. Ok. 1/3 zmiksować z łyżeczką cukru pudru. Rozłożyć do pucharków. Pozostałe truskawki pokroić na małe kawałeczki. Śmietanę ubić na prawie sztywno z łyżeczką cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mleko w proszku. Wsypać truskawki, pokruszone bezy, wymieszać. Dopełnić pucharki.