Sposób przygotowania:
Syrop z lilaka pospolitegoprzygotowanie
Całe gałązki bzu myjemy i rozłożone na czystej ściereczce suszymy i odrywamy same kwiatuszki.
Kwiaty trzeba dokładnie oczyścić, zielone gałązki mogą nadać syropowi goryczki.
Grejpfruta lub cytryny szorujemy szczoteczką i przelewamy wrzątkiem, a następnie wyciskamy sok.
Do dużego słoja przekładamy kwiaty lilaka, wlewamy sok i 1 litr gorącej przegotowanej wody.
Całość przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24h
Po upływie zalecanego czasu całość zlewamy przez gazę i wyciskamy dokładnie.
Do uzyskanego wyciągu wsypujemy cukier i zagotowujemy.
Syrop gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Od razu wlewamy do wyparzonych, jeszcze gorących słoiczków lub butelek, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia,
Gotowe :)