Sposób przygotowania:
Pasto z młodej pokrzywy
Z pokrzywy młodej odcinamy liście, pozbywamy się łodygi. Przekładamy pokrzywę do miski i zalewamy gorącą wodą w tem ok 85-90 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przekładamy pokrzywę na sito i czekamy aż się odsączy. Do drugiej miski wkładamy obrany czosnek. Orzechy prażymy na suchej patelni. Blendujemy czosnek z orzechami. Dolewamy olej i dodajemy pokrzywę. Blendujemy.
Solimy do smaku. Przekładamy do słoików. Na wierzch wlewamy po 1 cm oleju. zakręcamy przechowujemy w lodówce.
Przekładamy pokrzywę na sito i czekamy aż się odsączy. Do drugiej miski wkładamy obrany czosnek. Orzechy prażymy na suchej patelni. Blendujemy czosnek z orzechami. Dolewamy olej i dodajemy pokrzywę. Blendujemy.
Solimy do smaku. Przekładamy do słoików. Na wierzch wlewamy po 1 cm oleju. zakręcamy przechowujemy w lodówce.