iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pasto z młodej pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Dziś pokrzywa w słoiku w postaci pesto. Wykorzystujemy je do makaronów, ryżu, jako smarowidło do kanapek dip do ciasteczek,chipsów jako sos do sałatek, zastosowań wiele.

Pasto z młodej pokrzywy

Składniki:

Pasto z młodej pokrzywy

 

Sposób przygotowania:

Pasto z młodej pokrzywy
Z pokrzywy młodej odcinamy liście, pozbywamy się łodygi. Przekładamy pokrzywę do miski i zalewamy gorącą wodą w tem ok 85-90 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przekładamy pokrzywę na sito i czekamy aż się odsączy. Do drugiej miski wkładamy obrany czosnek. Orzechy prażymy na suchej patelni. Blendujemy czosnek z orzechami. Dolewamy olej i dodajemy pokrzywę. Blendujemy.

Solimy do smaku. Przekładamy do słoików. Na wierzch wlewamy po 1 cm oleju. zakręcamy przechowujemy w lodówce.