Sposób przygotowania:
Truskawkowy sos chilli
Umyte i wyszypułkowane truskawki blendujemy razem z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem na pastę. Pastę przekładamy do rondelka dodajemy do niej wodę, cukier i ocet i gotujemy około 20 minut – woda powinna w tym czasie odparować, a cząstki papryki zmięknąć.
Jeśli chcemy sos gładki przecieramy go przez sitko ( ja tak zrobiłam ) i w tym momencie możemy jeszcze regulować jego gęstość, mój miał konsystencję syropu więc doprawiłam go do smaku solą i odrobiną cukru.
Jeśli wolimy sos troszkę rzadszy wlewamy go z powrotem do rondelka dolewamy wody i doprawiamy.
Sos smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Jeśli chcemy sos gładki przecieramy go przez sitko ( ja tak zrobiłam ) i w tym momencie możemy jeszcze regulować jego gęstość, mój miał konsystencję syropu więc doprawiłam go do smaku solą i odrobiną cukru.
Jeśli wolimy sos troszkę rzadszy wlewamy go z powrotem do rondelka dolewamy wody i doprawiamy.
Sos smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
smokii
marcinka
Igraszki Losu