SUPERPRZEPIS

Truskawkowy sos chilli

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Truskawkowy sos chilli Więcej zdjęć (2)

truskawki postanowiłam połączyć słodziutkie, soczyste truskawki z ostrością chilli… Powstał genialny sos który moi znajomymi zjedli zanim na grillu doszła karkówka ; )

Składniki:

Truskawkowy sos chilli

 

  • 250 gram truskawek
  • 3 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 4 łyżki cukru (można mniej, może więcej wszystko zależy od truskawek )
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 50 ml wody
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Truskawkowy sos chilli
Umyte i wyszypułkowane truskawki blendujemy razem z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem na pastę. Pastę przekładamy do rondelka dodajemy do niej wodę, cukier i ocet i gotujemy około 20 minut – woda powinna w tym czasie odparować, a cząstki papryki zmięknąć.

Jeśli chcemy sos gładki przecieramy go przez sitko ( ja tak zrobiłam ) i w tym momencie możemy jeszcze regulować jego gęstość, mój miał konsystencję syropu więc doprawiłam go do smaku solą i odrobiną cukru.

Jeśli wolimy sos troszkę rzadszy wlewamy go z powrotem do rondelka dolewamy wody i doprawiamy.

Sos smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Truskawkowy sos chilli
Składniki potrzebne do przygotowaniaTruskawkowego sosu chilli