Sposób przygotowania:
Truskawkowy tort bezowyRobimy bezę
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Jajka trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Beza ma być lśniąca Dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Na blasze kładziemy papier do pieczenia, rysujemy okrąg, wykładamy ubite białka tak, aby brzegi były wyższe.
Wstawiamy bezę do piekarnika, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 120 st.C. pieczemy bezę 1,5 godziny.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, trzymamy bezę jeszcze ok. 2 godzin.
Robimy krem
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mascarpone. Miksujemy. Truskawki kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy do masy.
"Krater" w bezie wypełniamy kremem, krem rozsmarowujemy też na wierzchu i brzegach tortu.
Dekorujemy tort
Tort dekorujemy według uznania - u mnie dekoracja z truskawek i ozdób z masy cukrowej.