Sposób przygotowania:
Tort bezowy z bitą śmietaną
Robimy bezę: piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Beza ma być lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na blasze układamy papier do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim bezę tak, aby powstał kształt gniazda.
Bezę wkładamy do piekarnika, od razu zmieniamy temperaturę na 120 st.C, bezę suszymy 1,5 godziny. Po wyłączeniu piekarnika bezę studzimy w piekarniku jeszcze 2 godziny.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Część śmietany odkładamy do dekoracji. Do drugiej części śmietany dodajemy ziarna wanilii. Śmietankę z wanilią umieszczamy w środku bezowego gniazda i rozsmarowujemy na wierzchu.
Do drugiej części śmietany dodajemy mascarpone, krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką, dekorujemy tort. Tort dekorujemy też granatem.
Bezę wkładamy do piekarnika, od razu zmieniamy temperaturę na 120 st.C, bezę suszymy 1,5 godziny. Po wyłączeniu piekarnika bezę studzimy w piekarniku jeszcze 2 godziny.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier. Część śmietany odkładamy do dekoracji. Do drugiej części śmietany dodajemy ziarna wanilii. Śmietankę z wanilią umieszczamy w środku bezowego gniazda i rozsmarowujemy na wierzchu.
Do drugiej części śmietany dodajemy mascarpone, krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką, dekorujemy tort. Tort dekorujemy też granatem.