kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Tuńczyk pieczony z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną rybkę pieczoną razem z warzywami : porem, czerwoną papryką i zielonym koperkiem. Polecam.

Tuńczyk pieczony z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tuńczyk pieczony z warzywami

 

  • 0,5 kg tuńczyka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 jasnej części małego pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Tuńczyk pieczony z warzywami
Tuńczyka oprószamy solą i pieprzem z obu stron i odstawiamy.

W międzyczasie warzywa myjemy i kroimy : paprykę w kosteczkę, por i koperek na drobno.

Czosnek kroimy w kosteczkę. Tuńczyka dzielimy na dwie porcje i układamy na folii aluminiowej.

Każdą porcje posypujemy połową pokrojonych warzyw : por, papryka, koper i czosnek.

Każdą warstwę oprószamy solą i pieprzem, polewamy olejem.

Rybę zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i odcinamy górną część folii i ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Tuńczyk pieczony z warzywami
Tuńczyka z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.
Tuńczyk pieczony z warzywami
Pokrojone warzywa układamy na tuńczyku i oprószamy przyprawami.
Tuńczyk pieczony z warzywami
Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy
Tuńczyk pieczony z warzywami
Odcinamy górną część folii i ponownie zapiekamy rybę.

Tagi:

tuńczyk