SUPERPRZEPIS

Tuńczykowa zapiekanka z warzywami

  • patunia87
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tuńczykowa zapiekanka z warzywami Więcej zdjęć (5)

Pyszna zapiekanka na bagietce z tunczykiem i świeżymi warzywami. Idealna na obiad i nie tylko. Polecam.

Składniki:

Tuńczykowa zapiekanka z warzywami

 

  • 3 bagietki ok 30 cm
  • 1 puszka tuńczyka stek w oleju
  • 5 rzodkiewek
  • 1 długi ogórek
  • 10 dag sera żółtego w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo np. Sałat lub szpinak świeży

Sposób przygotowania:

Tuńczykowa zapiekanka z warzywami
Tuńczyka odcedzam z oleju, przekładam do miski.

Ogórka oraz cebulę obieram kroję w drobną kostkę.

Rzodkiewki myję i kroję w drobną kostkę. Ser żółty kroję w cienkie słupki-paski.

Przekładam do miseczki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję majonez i ketchup. Mieszam.

Bagietki przekrajam wzdłuż. Na każdej za pomocą łyżki kładę farsz.

Piekę w piekarniku w 220 stopniach ok 4 min. Podaję ze świeżą sałatą lub szpinakiem. Smacznego.
Tuńczykowa zapiekanka z warzywami
Do miski przekladam odcedzonego tuńczyka oraz drobno posiekanego zielonego ogórka.
Tuńczykowa zapiekanka z warzywami
Do miski przekladam ser pokrojony w słupki.
Tuńczykowa zapiekanka z warzywami
Dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz cebulę.
Tuńczykowa zapiekanka z warzywami
Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz dodaję majonez i ketchup. Mieszam.