beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Tuńczyk w sałatce.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryżowa sałatka z tuńczykiem

Tuńczyk w sałatce.

Składniki:

Tuńczyk w sałatce.

 

  • ryż ugotowany 1,5 szklanki
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • papryka 1/2 sztuki
  • ogórki konserwowe 4-5 sztuk
  • jajka 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Tuńczyk w sałatce.
Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.Oprószyć solą i pieprzem. Tuńczyka osączyć z zalewy. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę razem z ogórkami. Szczypiorek umyć, osączyć i drobno pokroić. Przygotowane składniki[bez jajek] wymieszać i dodać do ryżu. Oliwę połączyć ze sokiem z cytryny. Dodać do sałatki . Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek. Obłożyć przygotowanymi jajkami.