WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tuńczyk z warzywami po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tuńczyk z puszki przygotowany trochę jak ryba po grecku. Szybka do zrobienia przekąska na codzień i od święta.

Tuńczyk z warzywami po grecku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tuńczyk z warzywami po grecku

 

  • 1,5 puszki tuńczyka w oleju i sosie własnym
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • Mały kawałek selera
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • Sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki ketchupu z cukinii
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka magi

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z warzywami po grecku

ETAP 1:

Tuńczyka z puszki odsączyć na sitku.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać majeranek i obie papryki i przesmażyć.

Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Przesmażyć. Dolać 1/4 szklanki wody i ketchup z cukinii. Dusić kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, magi i sól do smaku. Wymieszać. Dusić jeszcze kilka minut.

Trochę mniej niż połowę warzyw wyłożyć do salaterki. Na to wyłożyć tuńczyka podzielonego na kawałki. Przykryć resztą warzyw.

Wystudzić i schłodzić.

Tuńczyk z warzywami po grecku
Podzielony na kawałki tuńczyk wyłożony na warzywa
Tuńczyk z warzywami po grecku
Warszawa w sosie pomidorowym po przygotowaniu w garnku
Tuńczyk z warzywami po grecku
Starte na tarce warzywa dodane do cebuli
Tuńczyk z warzywami po grecku
Zeszklona cebula z czosnkiem wymieszana z papryką
Tuńczyk z warzywami po grecku
Cebula z czosnkiem i majerankiem zeszklona w garnku