Sposób przygotowania:
Tuńczyk z warzywami po greckuETAP 1:
Tuńczyka z puszki odsączyć na sitku.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać majeranek i obie papryki i przesmażyć.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Przesmażyć. Dolać 1/4 szklanki wody i ketchup z cukinii. Dusić kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną. Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, magi i sól do smaku. Wymieszać. Dusić jeszcze kilka minut.
Trochę mniej niż połowę warzyw wyłożyć do salaterki. Na to wyłożyć tuńczyka podzielonego na kawałki. Przykryć resztą warzyw.
Wystudzić i schłodzić.