WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku z filetami z dorsza, z sosem warzywnym, w którym oprócz tradycyjnych warzyw znalazły się kukurydza konserwowa i czerwona fasola.

Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą

 

  • Ok. 900g filetów z dorsza bez skóry
  • Sok z cytryny
  • Sól ziołowa
  • Mąka do panierowania ryb
  • Kilka marchewek
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 2-3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Szczypta papryki ostrej w proszku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300ml sosu pomidorowo-paprykowego )u mnie domowej roboty)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą

ETAP 1:

Ryby skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą ziołowa i opanierować w mące. Usmażyć na oleju. Warzywa obrać. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Resztę warzyw świeżych zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.

Cebulę z czosnkiem, listkiem i zielem zeszklić na oleju. Dodać stare warzywa. Smażyć kilka minut. Następnie dolać trochę wody i dusić ok. 15-20 minut. Dodać sos pomidorowo-paprykowy i koncentrat. Dodać kukurydzę, paprykę w proszku, majeranek, przyprawę do kuchni meksykańskiej i wymieszać. Dusić dalej, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać fasolę i wymieszać. Przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ryby, wyłożyć połowę warzyw, znów ryby i resztę warzyw. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą
Czerwona fasola dodana pod koniec duszenia się sosu
Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą
Kukurydza konserwowa dodana do warzyw w garnku
Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą
Starkowane warzywa dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem
Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą
Cebula zeszklona z czosnkiem listkiem i zielem angielskim
Ryba po grecku z kukurydzą i czerwoną fasolą
Filety z dorsza usmażone w mące i przyprawach