kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk!

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

Składniki:

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

 

  • Na ciasto:
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 80g maki razowej typ 2000
  • 100g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
  • Na farsz:
  • Tuńczyk w sosie własnym 150g
  • 1,5 średniej czerwonej cebuli
  • Strąk czerwonej papryki
  • Gałązka selera naciowego
  • 3 jajka
  • 150ml słodkiej śmietanki 12-18%
  • 50g startego sera żółtego
  • Sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą
Ciasto: Składniki na ciasto energicznie zagnieść. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić przez 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem. Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.