iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Turecka chałwa sezamowo-makowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Turecka chałwa sezamowo-makowa

Turecka chałwa  sezamowo-makowa

Składniki:

Turecka chałwa sezamowo-makowa

 

  • olej 5 łyżek +
  • kaszka kukurydziana 1 szklanka
  • cukier 0.5 szklanki
  • cynamon 2 łyżeczki
  • owoce goji 3 łyżeczki
  • mak 3 łyżki
  • sezam 3 łyżki
  • pestki dyni 2 łyżki
  • migdały 1 łyżka
  • słonecznik 3 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Turecka chałwa sezamowo-makowa
Do garnka wlewamy ok 1 szklankę wody .Dodajemy cukier ok 1/2 szklanki ,cynamon,sezam ,mak ,owoce goji,posiekane migdały .Zagotowujemy .W drugim garnku rozgrzewamy olej najlepiej rzepakowy wsypujemy kaszkę kukurydzianą i mieszamy . Po chwili wlewamy syrop z bakaliami . Uwaga będzie buzować . Mieszamy i gotujemy tak długo az kaszka bedzie ładnie odchodzić od garnka . Nastepnie wykładamy na blaszkę lub do pojemnika i studzimy . Zimne kroimy w kosteczkę .

Tagi:

dynia mak goji