Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Turecka zupa mięsna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycąca turecka jednogarnkowa zupa mięsna a'la gulasz - na 2 - 3 dzień po ugotowaniu, gdy smaki się przegryzą smakuje najlepiej.

Turecka zupa mięsna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Turecka zupa mięsna

 

  • 500 g. wołowiny (na rolady)
  • tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 2 papryki zielone (pokroić na małe kawałki)
  • 2 średnie pomidory (pokroić na kawałki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pomidorów (puree)
  • 1/2 łyżeczka chili-pul biber (płatki)
  • 1,5 łyżeczka kminu rzymskiego (mielony)
  • 3 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1 płaska łyżeczka soli (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • przegotowana ciepła woda (do zalania mięsa)

Sposób przygotowania:

Turecka zupa mięsna
✅ Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na nieduże kawałki. Następnie na odpowiednio dużej patelni, na rozgrzanym tłuszczu, mieszając, podsmażyć mięso ze wszystkich stron.

✅ Po odparowaniu płynu z mięsa dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać zieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, pomidory ( puree ), pokrojone pomidory i gotować przez około 2 minuty. Później całość doprawić chili-pul biber, kminem rzymskim, tymiankem, solą i pieprzem.

✅ Teraz do garnka wlać tyle przegotowanej ciepłej wody, żeby mięso było przykryte i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
Turecka zupa mięsna
Teraz całość doprawić przyprawami, wlać wodę, żeby mięso było przykryte i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa.
Turecka zupa mięsna
Później do mięsa dodać cebulę, czosnek zieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, pomidory ( puree ), pokrojone pomidory i gotować przez około 2 minuty.
Turecka zupa mięsna
Następnie na dużej patelni, na rozgrzanym tłuszczu, mieszając, podsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Turecka zupa mięsna
Mięso, zielone papryki i pomidory umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.