Natalavska

Natalavska

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Chłopski kotlet schabowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 420
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chłopski kotlet, soczysty i chrupiący, z marynowanym schabem w kefirze, cebuli i jabłku. Obtoczony w chrupiącej panierce. Smażony na maśle klarowanym z świeżymi ziołami, podany z tartym serem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych!

Chłopski kotlet schabowy

Składniki:

Chłopski kotlet schabowy

marynata

  • schab ciemny / pierś z kurczaka
  • kefir butelka
  • cebula 2 sztuki
  • mleko 2% szklanka
  • łyżka octu balsamicznego
  • imbir (wielkości czosnku)
  • garść kapusty kiszonej
  • czosnek pół główki
  • jabłko jedno duże

mieszanka mączna

masa jajeczna

  • jajka 3 sztuki
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • łyżeczka miodu
  • kumin
  • ketchup łyżka
  • majonez łyżka
  • woda gazowana na oko

panierka

  • bułka tarta / panko miska
  • sezam 2 łyżki
  • siemię lniane łyżka
  • amarantus łyżka
  • większa szczypta maca
  • łyżeczka mielonego ostropestu plamistego
  • skrobia ziemniaczana łyżka
  • mąka kokosowa łyżka

smażenie

Sposób przygotowania:

Chłopski kotlet schabowy
1. Czosnek z oliwą razem z jabłkiem wrzucić do piekarnia, piec aż do miękkości
2. W tym czasie kroimy cebulę w prążki, przepuszczamy imbir przez prasę
3. Schab pokroić na 1,5-2 cm aby był duży, obciąć powięzi aby nie było grubych kawałków
4. Kotlety marynujemy w kefirze, cebuli, mleku, imbirze, czosnku i jabłku przez godzinę lub parę w lodówce
5. Wyłożyć kotlety z marynaty na grubym ręczniku jednorazowym
6. Rozbić nie za grubo i nie za cienko, ręcznik pod deskę, posypać solą i pieprzem a papryką tylko od góry
7. Obtoczyć w mące z kurkumą i płatkami drożdżowymi
8. Zanurzyć w jajku ze śmietaną, kuminem, ketchupem, majonezem i wodą gazowaną
9. Obtoczyć dwukrotnie w bułce tartej z świeżo mielonym siemieniem lnianym, amarantusem, sezamem i skrobią
10. Smażyć na maśle klarowanym z rozmarynem i tymiankiem 2-3 minuty na stronę
11. Z każdym następnym kotletem usuń przy następnym kotlecie kawałeczki i dodaj nieco masła klarownego
12. Odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierze ręcznikowym
13. Podawać z tartym serem gouda