Sposób przygotowania:
Chłopski kotlet schabowy
1. Czosnek z oliwą razem z jabłkiem wrzucić do piekarnia, piec aż do miękkości
2. W tym czasie kroimy cebulę w prążki, przepuszczamy imbir przez prasę
3. Schab pokroić na 1,5-2 cm aby był duży, obciąć powięzi aby nie było grubych kawałków
4. Kotlety marynujemy w kefirze, cebuli, mleku, imbirze, czosnku i jabłku przez godzinę lub parę w lodówce
5. Wyłożyć kotlety z marynaty na grubym ręczniku jednorazowym
6. Rozbić nie za grubo i nie za cienko, ręcznik pod deskę, posypać solą i pieprzem a papryką tylko od góry
7. Obtoczyć w mące z kurkumą i płatkami drożdżowymi
8. Zanurzyć w jajku ze śmietaną, kuminem, ketchupem, majonezem i wodą gazowaną
9. Obtoczyć dwukrotnie w bułce tartej z świeżo mielonym siemieniem lnianym, amarantusem, sezamem i skrobią
10. Smażyć na maśle klarowanym z rozmarynem i tymiankiem 2-3 minuty na stronę
11. Z każdym następnym kotletem usuń przy następnym kotlecie kawałeczki i dodaj nieco masła klarownego
12. Odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierze ręcznikowym
13. Podawać z tartym serem gouda
2. W tym czasie kroimy cebulę w prążki, przepuszczamy imbir przez prasę
3. Schab pokroić na 1,5-2 cm aby był duży, obciąć powięzi aby nie było grubych kawałków
4. Kotlety marynujemy w kefirze, cebuli, mleku, imbirze, czosnku i jabłku przez godzinę lub parę w lodówce
5. Wyłożyć kotlety z marynaty na grubym ręczniku jednorazowym
6. Rozbić nie za grubo i nie za cienko, ręcznik pod deskę, posypać solą i pieprzem a papryką tylko od góry
7. Obtoczyć w mące z kurkumą i płatkami drożdżowymi
8. Zanurzyć w jajku ze śmietaną, kuminem, ketchupem, majonezem i wodą gazowaną
9. Obtoczyć dwukrotnie w bułce tartej z świeżo mielonym siemieniem lnianym, amarantusem, sezamem i skrobią
10. Smażyć na maśle klarowanym z rozmarynem i tymiankiem 2-3 minuty na stronę
11. Z każdym następnym kotletem usuń przy następnym kotlecie kawałeczki i dodaj nieco masła klarownego
12. Odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierze ręcznikowym
13. Podawać z tartym serem gouda