Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Turecka zupa z soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

pycha Turecka zupa z soczewicy

Turecka zupa z soczewicy

Składniki:

Turecka zupa z soczewicy

 

  • 1 litr bulionu
  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Turecka zupa z soczewicy
Masło topimy w garnku, posiekaną cebulę podsmazamy na nim do zeszklenia. Powoli wlewamy zimny bulion, dodajemy soczewicę (mozemy ja wczesniej namoczyc) i pokrojone w małą kostkę marchewki, solimy, gotujemy 40 minut, przecieramy przez gęste sitko, gotujemy do zagotowania. Podajemy z plasterkiem cytryny.

Tagi:

soczewica