czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Orientalne spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie kuchni włoskiej i orientalnej, to propozycja kuchni fusion, która zaskoczy Was smakiem i połączeniem składników :)

Orientalne spaghetti

Składniki:

Orientalne spaghetti

 

  • 200 makaronu spaghetti
  • 2 łyżki zielonego pesto

 

  • 2 filety z udka kurczaka
  • 1 marchewka
  • po kawałku selera i pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka grzybów mun
  • kawałek kapusty włoskie

marynata:

  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu chili-czosnkowego
  • 1 łyżka przyprawy do dań chińskich

dodatkowe składniki:

 

  • szczypiorek do posypania
  • olej arachidowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Orientalne spaghetti
Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso z kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty, wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Grzyby mun zalać wrzątkiem i poczekać aż spęcznieją, a następnie pokroić je w paski, resztę warzyw w zapałkę, kapustę poszatkować.

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju arachidowym. Zdjąć z patelni i wrzucać na nią po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych - marchewki i selera. Kiedy wszystkie się obsmażą dodać z powrotem mięso.

Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną i sos teryiaki. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Mieszać do zgęstnienia. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Makaron spaghetti ugotować al dente. Odcedzić, wymieszać z zielonym pesto i wyłożyć na talerz. Na makaron wyłożyć sos. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)