Sposób przygotowania:
Królik duszony w sosieETAP 1:
Królika umyć, osuszyć i podzielić na porcje, mięso skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i natrzeć sola oraz pieprzem czarnym, przykryć i odstawić na kilka godzin.
Masło stopić i podsmażyć na nim na złoty kolor mięso, przełożyć do brytfanny, a na tłuszczu zrumienić cebulki w całości i marchewkę pokrojoną w grube plasterki, przełożyć do mięsa,
ETAP 2:
Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować zdejmując z patelni wszystko co na niej zostało, płyn wlać do mięsa. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do naczynia razem z gałązką zielonej pietruszki i czosnkiem oraz przyprawami: 2 listki laurowe, 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli,1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczką majeranku i 1/4 łyżeczki tymianku, zalać wszystko 1/2 litra wody.
Przykryć i dusić około 1,5 godziny na malutkim gazie, płyn ma tylko mrugać po tym czasie dolać piwo i dusić kolejną godzinę lub krócej mięso ma być miękkie i bez problemu odchodzić od kości. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z brytfanny i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki, doprawić do smaku sola i pieprzem, ponownie włożyć mięso i przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Sos można przecedzić i zagęścić tylko płyn, ale ja lubię mieć na talerzu te wszystkie dodatki.