SUPERPRZEPIS

Królik duszony w sosie

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Królik duszony w sosie Więcej zdjęć (2)

Kiedy mam mięso z królika to obowiązkowo robię go w sosie, a dodatkiem do niego są kluski parowane i kapusta.

Składniki:

Królik duszony w sosie

 

 

  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Królik duszony w sosie

ETAP 1:

Królik duszony w sosie

Królika umyć, osuszyć i podzielić na porcje, mięso skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i natrzeć sola oraz pieprzem czarnym, przykryć i odstawić na kilka godzin.

Masło stopić i podsmażyć na nim na złoty kolor mięso, przełożyć do brytfanny, a na tłuszczu zrumienić cebulki w całości i marchewkę pokrojoną w grube plasterki, przełożyć do mięsa,

ETAP 2:

Królik duszony w sosie
Całość dusic tak długo az mięso będzie mięciutkie.

Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować zdejmując z patelni wszystko co na niej zostało, płyn wlać do mięsa. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do naczynia razem z gałązką zielonej pietruszki i czosnkiem oraz przyprawami: 2 listki laurowe, 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli,1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczką majeranku i 1/4 łyżeczki tymianku, zalać wszystko 1/2 litra wody.

Przykryć i dusić około 1,5 godziny na malutkim gazie, płyn ma tylko mrugać po tym czasie dolać piwo i dusić kolejną godzinę lub krócej mięso ma być miękkie i bez problemu odchodzić od kości. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z brytfanny i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki, doprawić do smaku sola i pieprzem, ponownie włożyć mięso i przed podaniem posypać zielona pietruszką.

Sos można przecedzić i zagęścić tylko płyn, ale ja lubię mieć na talerzu te wszystkie dodatki.