Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić jajko, kolejnie dodać sól, wodę.
Całość porządnie wyrobić - do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji.
Farsz:
Ugotowane ziemniaki należy potłuc i połączyć z uprzednio rozdrobnionym serem (powinny pozostać niewielkie grudki) oraz zeszkloną cebulą.
Nadzienie doprawić za pomocą pieprzu i odrobinki soli.
Ciasto cieniutko rozwałkować i powykrawać z niego koła (np. szklanką).
Na każdym okręgu umieścić czubatą łyżkę farszu.
Wszystkie pierogi złożyć na pół, brzegi mocno i dokładnie skleić - dociskając np. widelcem.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać oraz przykryć.
Po wypłynięciu na wierzch - garnek należy odkryć i gotować z 3 minuty na małym ogniu.Gotowe można zarumienić na patelni i podawać z podsmażonym boczkiem oraz cebulą, albo z masłem i bułką tartą.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić jajko, kolejnie dodać sól, wodę.
Całość porządnie wyrobić - do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji.
Farsz:
Ugotowane ziemniaki należy potłuc i połączyć z uprzednio rozdrobnionym serem (powinny pozostać niewielkie grudki) oraz zeszkloną cebulą.
Nadzienie doprawić za pomocą pieprzu i odrobinki soli.
Ciasto cieniutko rozwałkować i powykrawać z niego koła (np. szklanką).
Na każdym okręgu umieścić czubatą łyżkę farszu.
Wszystkie pierogi złożyć na pół, brzegi mocno i dokładnie skleić - dociskając np. widelcem.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać oraz przykryć.
Po wypłynięciu na wierzch - garnek należy odkryć i gotować z 3 minuty na małym ogniu.Gotowe można zarumienić na patelni i podawać z podsmażonym boczkiem oraz cebulą, albo z masłem i bułką tartą.
gusia1000