Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 783]

Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubicie pierogi ruskie? A co żeby zwykły twaróg zastąpić serem korycińskim? Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!

Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim

Ciasto:

Farsz:

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim
Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić jajko, kolejnie dodać sól, wodę.

Całość porządnie wyrobić - do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji.

Farsz:

Ugotowane ziemniaki należy potłuc i połączyć z uprzednio rozdrobnionym serem (powinny pozostać niewielkie grudki) oraz zeszkloną cebulą.

Nadzienie doprawić za pomocą pieprzu i odrobinki soli.

Ciasto cieniutko rozwałkować i powykrawać z niego koła (np. szklanką).

Na każdym okręgu umieścić czubatą łyżkę farszu.

Wszystkie pierogi złożyć na pół, brzegi mocno i dokładnie skleić - dociskając np. widelcem.

Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać oraz przykryć.

Po wypłynięciu na wierzch - garnek należy odkryć i gotować z 3 minuty na małym ogniu.Gotowe można zarumienić na patelni i podawać z podsmażonym boczkiem oraz cebulą, albo z masłem i bułką tartą.
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim
Uważać, aby nie przesolić farszu, ponieważ sam ser jest "słonowaty".