BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny gulasz wieprzowy połączony z suszonymi owocami. Smak sosu jest słodko ostry, ale bardzo pyszny i kuszący. Mięso jest kruche a za razem bardzo smaczne.

Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić w większą kostkę.

Suszone owoce ( śliwki ,morele ) pokroić w paseczki.

Obraną cebule pokroić w drobną kostkę,lekko zeszklić na gorącym tłuszczu dodając mięso podsmażyć kilka minut.

Następnie podsmażone mięso przełożyć do rondla razem z cebulą.

Dodać przyprawy, suszone owoce , dolać około 2- 3 szklanki wody.

Dusić pod przykryciem, ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie.

Pod koniec duszenia dodać sos sojowy doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sosu nie zagęszczać.

Dodatek sosu sojowego i rozpływające sie owoce zagęszczą sos.

Sos ma słodko-ostry smak.

Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym ryżem.