Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami i morelami
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć, pokroić w większą kostkę.
Suszone owoce ( śliwki ,morele ) pokroić w paseczki.
Obraną cebule pokroić w drobną kostkę,lekko zeszklić na gorącym tłuszczu dodając mięso podsmażyć kilka minut.
Następnie podsmażone mięso przełożyć do rondla razem z cebulą.
Dodać przyprawy, suszone owoce , dolać około 2- 3 szklanki wody.
Dusić pod przykryciem, ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie.
Pod koniec duszenia dodać sos sojowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sosu nie zagęszczać.
Dodatek sosu sojowego i rozpływające sie owoce zagęszczą sos.
Sos ma słodko-ostry smak.
Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym ryżem.
Suszone owoce ( śliwki ,morele ) pokroić w paseczki.
Obraną cebule pokroić w drobną kostkę,lekko zeszklić na gorącym tłuszczu dodając mięso podsmażyć kilka minut.
Następnie podsmażone mięso przełożyć do rondla razem z cebulą.
Dodać przyprawy, suszone owoce , dolać około 2- 3 szklanki wody.
Dusić pod przykryciem, ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie.
Pod koniec duszenia dodać sos sojowy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sosu nie zagęszczać.
Dodatek sosu sojowego i rozpływające sie owoce zagęszczą sos.
Sos ma słodko-ostry smak.
Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym ryżem.
gusia1000