blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Twarożek z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Twarożek z winogronami

Składniki:

Twarożek z winogronami

 

  • 50 dag twarogu
  • 40 dag jasnych winogron bez pestek
  • 3/4 pojemnika jogurtu naturalnego
  • 1 pojemnik śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka soku z jasnych winogron

Sposób przygotowania:

Twarożek z winogronami
Miskę (o pojemności 1/2 1) I ochłodzić. Dwie łyżeczki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w ciepłym soku winogronowym, nie przerywając mieszania. Ostudzić. Trochę soku z żelatyną rozprowadzić po ściankach miski, wstawić do lodówki. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Z limetki otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Resztę pokroić w plasterki Winogrona umyć i oderwać od gałązek. Twaróg wymieszaćmQ soku z jasnych winogron z jogurtem, cukrem, sokiem i skórką z łimetek. Resztę żelatyny rozpuścić, dodać do twarogu. Śmietanę ubić na sztywno, z winogronami dodać do masy. Połowę kremu przełożyć do miski, na brzegu położyć plasterki łimetek. Pokryć resztą kremu. Wstawić do lodówki na 6 godzin. Miskę zanurzyć w gorącej wodzie, deser wyłożyć na półmisek.