Sposób przygotowania:
Tarta z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Ciasto: Margarynę (w temperaturze pokojowej) dodałam do przesianej mąki w misce, połączyłam z resztą składników i zagniotłam elastyczne ciasto.
Ciasto owinęłam folią spożywczą i przez godzinę chłodziłam w lodówce. Schłodzone podzieliłam na dwie części - 2/3 i 1/3. Tą większą przy pomocy folii spożywczej rozwałkowałam na kształt formy (u mnie średnica 26cm) z zakładkami, czyli okrąg większy o około 3-4 cm (użyć można też blaszki kwadratowej czy prostokątnej).
Plackiem wyłożyłam formę aż po brzegi i gęsto nakłułam widelcem, po czym podpiekłam około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Drugi kawałek ciasta rozwałkowałam (też przez folię-wtedy jest pięknie gładkie) i foremkami do ciastek wycięłam gwiazdki i serduszka (można dowolne kształty).
Przyozdobiłam nimi wierzch tarty przed pieczeniem.
Farsz: Sos pomidorowy przelałam do miski, wsypałam odsączoną kukurydzę z groszkiem, dodałam starty ser żółty i przyprawy, wymieszałam łyżką.
Na podpieczony spód ułożyłam 2 plastry sera żółtego, rozłożyłam połowę farszu, położyłam kolejne 2 plastry sera i pokryłam resztą farszu. Na to ułożyłam i lekko wcisnęłam kawałki tuńczyka. Wierzch, jak wspomniałam, przyozdobiłam wyciętymi foremką gwiazdkami i sercami. Całość piekłam jeszcze około 20-25 minut.
Ciasto owinęłam folią spożywczą i przez godzinę chłodziłam w lodówce. Schłodzone podzieliłam na dwie części - 2/3 i 1/3. Tą większą przy pomocy folii spożywczej rozwałkowałam na kształt formy (u mnie średnica 26cm) z zakładkami, czyli okrąg większy o około 3-4 cm (użyć można też blaszki kwadratowej czy prostokątnej).
Plackiem wyłożyłam formę aż po brzegi i gęsto nakłułam widelcem, po czym podpiekłam około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Drugi kawałek ciasta rozwałkowałam (też przez folię-wtedy jest pięknie gładkie) i foremkami do ciastek wycięłam gwiazdki i serduszka (można dowolne kształty).
Przyozdobiłam nimi wierzch tarty przed pieczeniem.
Farsz: Sos pomidorowy przelałam do miski, wsypałam odsączoną kukurydzę z groszkiem, dodałam starty ser żółty i przyprawy, wymieszałam łyżką.
Na podpieczony spód ułożyłam 2 plastry sera żółtego, rozłożyłam połowę farszu, położyłam kolejne 2 plastry sera i pokryłam resztą farszu. Na to ułożyłam i lekko wcisnęłam kawałki tuńczyka. Wierzch, jak wspomniałam, przyozdobiłam wyciętymi foremką gwiazdkami i sercami. Całość piekłam jeszcze około 20-25 minut.