Sposób przygotowania:
Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewkąPrzygotowanie składników:
Cukinię należy umyć i zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki, tuńczyka odcedzić z zalewy/oleju, a rzodkiewki pokroić w półplasterki,
Masa:
Cukinię wymieszać z mąką i żółtkiem, a następnie delikatnie połączyć z białkiem uprzednio ubitym na sztywną pianę.
Na końcu wmieszać tuńczyka z rzodkiewką.
Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Smażenie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub masła i wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
Placuszki smażyć obustronnie na delikatnie rumiany kolor,
Podanie:
Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać od razu po usmażeniu z ulubionym sosem lub solo.
cherry
Di bloguje
cherry napisał(a):
gusia1000