ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Udka kurczaka w papryce duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka duszone w papryce, cebuli, czosnku, z tymiankiem smakują wyśmienicie do ryżu, ziemniaków, makaronu lub pieczywa.

Udka kurczaka w papryce duszone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka kurczaka w papryce duszone

 

  • udka kurczaka 3 sztuki duże,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • tymianek 1 łyżka,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • cebula 3 sztuki średnie,
  • papryka słodka 4 sztuki średnie,
  • woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w papryce duszone
Świeże udka kurczaka: odciąć kuper, kawałki tłustej skóry, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszać tymianek, paprykę ostrą, kucharka, olej rzepakowy, pokrojone ząbki czosnku i cebulę, włożyć udka, mocno natrzeć i schować do lodówki na kilka godzin.

Do garnka wlać samą marynatę i rozgrzać, włożyć udka i zrumienić z każdej strony, dodać pokrojone papryki słodkie, z marynaty resztę składników.

Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, podawać z ulubionymi dodatkami.
Udka kurczaka w papryce duszone
Tymianek doskonale smakuje w daniach z kurczakiem.
Udka kurczaka w papryce duszone
Paprykę kroję nożyczkami, ta jest prawie bez pestek.
Udka kurczaka w papryce duszone
Udka dusić na średnim ogniu około 40 minut