Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Udko z kurczaka nadziewane kolorową papryką i pieczarkami jest bardzo smaczne i efektownie wygląda. Polecam.

Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami
Ćwiartkę z kurczaka umyć, osuszyć, z udka usunąć kość, zbić tłuczkiem. Natrzeć połową zmiażdżonego czosnku, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w ósemki i podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Na przygotowane udko ułożyć paprykę, pieczarki, natkę pietruszki i żółty ser. Zawinąć mięsem ze skórą, spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem i papryką. Skropić oliwą, wlać pół szklanki wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 40-50 minut. Pod koniec usunąć przykrywkę, można wsypać podgotowane ziemniaki, zrumienić. 
Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami
Z udka usunąć kość zbić tłuczkiem natrzeć przyprawami
Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami
Pokrojone pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle
Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami
Na mięsie ułożyć paprykę pieczarki i żółty ser
Udko z kurczaka z papryką i pieczarkami
Zawinąć mięsem ze skórą spiąć wykałaczkami oprószyć pieprzem i papryką