Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Udko z kurczaka z malinową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso drobiowe dobrze komponuje się z owocami. Ja proponuję udka z kurczaka w sosie z malin z nutką pikantności.

Udko z kurczaka z malinową nutą

Składniki:

Udko z kurczaka z malinową nutą

 

Sposób przygotowania:

Udko z kurczaka z malinową nutą
Udka z kurczaka czyścimy. Robimy marynatę z oliwy, ostrej papryki w proszku, posiekanego czosnku. Mięso marynujemy ok. godzinę.

Mięso podsmażamy na oleju, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 st. C przez 50 - 60 minut.

Rozmrożone maliny blendujemy, przecieramy przez sitko, aby pozbawić je pestek, podgrzewamy.

Dolewamy wino. Dodajemy szczyptę chili, imbiru i cynamonu. Redukujemy.

Gotujemy ziemniaki i brokuły.

Upieczone udka polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i brokułami.