Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka pieczone w marchewce i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwy sposób na pyszny obiadek, udka z kurczaka pieczone w pysznym sosie z marchewką i groszkiem.

Udka pieczone w marchewce i groszku

Składniki:

Udka pieczone w marchewce i groszku

 

  • 6 porcji udek z kurczaka
  • 1 opakowanie Pomysł na kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie groszku z marchewką
  • ½ szklanki śmietany 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Udka pieczone w marchewce i groszku

ETAP 1:

Udka pieczone w marchewce i groszku

1. Mięso przekładamy do miski, solimy i doprawiamy Pomysłem na soczystego kurczaka z papryką i ziołami. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

ETAP 2:

Udka pieczone w marchewce i groszku

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, dodajemy groszek z marchewką, podlewamy 1 szklanką wody i gotujemy.

3. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i pod koniec gotowania wlewamy hartując do warzyw. Chwilkę gotujemy aż sos się zagęści.

4. Warzywa przekładamy do naczynia i na wierzch układamy udka z kurczaka.

ETAP 3:

5. Danie gotowe.

6. Smacznego.