WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Drożdżowe placki z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste, drożdżowe placki/racuszki z kaszy jaglanej. Lekko pachnące wanilią i z nutką spirytusu. Idealne na podwieczorek.

Drożdżowe placki z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżowe placki z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe placki z kaszy jaglanej

ETAP 1:

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę zblendowac z 0,5 szklanki mleka.

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i łyżkę mąki. Wlać 0,5 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki, cukier waniliowy wsypać do miski. Dolać resztę mleka. Wbić jajko. Dodać kaszę zblendowana z mlekiem i wyrośnięty zaczyn. Zmiksować na jednolitą masę. na koniec dodać spirytus i jeszcze raz wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżką wykładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać same lub z ulubionymi dodatkami.

Drożdżowe placki z kaszy jaglanej
Placki drożdżowe po usmażeniu wyłożone na talerz
Drożdżowe placki z kaszy jaglanej
Placki drożdżowe w trakcie smażenia na patelni
Drożdżowe placki z kaszy jaglanej
Ciasto drożdżowe na placki po wyrośnięciu.
Drożdżowe placki z kaszy jaglanej
Wszystkie składniki na placki umieszczone w misce
Drożdżowe placki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana zblendowana po ugotowaniu z mlekiem
Drożdżowe placki z kaszy jaglanej
Woreczek z kaszą umieszczony w ga