Sposób przygotowania:
Drożdżowe placki z kaszy jaglanejETAP 1:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę zblendowac z 0,5 szklanki mleka.
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i łyżkę mąki. Wlać 0,5 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki, cukier waniliowy wsypać do miski. Dolać resztę mleka. Wbić jajko. Dodać kaszę zblendowana z mlekiem i wyrośnięty zaczyn. Zmiksować na jednolitą masę. na koniec dodać spirytus i jeszcze raz wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżką wykładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Podawać same lub z ulubionymi dodatkami.