Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inna wersja zapiekanki kebabowej, mięsne kuleczki zapiekane z warzywami i ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie.

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

Składniki na kuleczki:

Składniki pozostałe:

Sposób przygotowania:

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

ETAP 1:

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

1. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebule, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki.

ETAP 2:

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

2. Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.

ETAP 3:

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

4. Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

ETAP 4:

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

5. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.

6. Chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera.

ETAP 5:

Kebabowa zapiekanka z kuleczkami

7. Gotowe.

8. Smacznego.