Sposób przygotowania:
Kebabowa zapiekanka z kuleczkamiETAP 1:
1. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebule, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki.
ETAP 2:
2. Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
ETAP 3:
4. Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
ETAP 4:
5. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera.
ETAP 5:
7. Gotowe.
8. Smacznego.