Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś smacznego na danie obiadowe, pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami.

Udka po cygańsku

Składniki:

Udka po cygańsku

 

  • 5 udek z kurczaka
  • ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta chili
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Udka po cygańsku

ETAP 1:

Udka po cygańsku

1. Udka kroimy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka po staropolsku, układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.

ETAP 2:

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów, podlewamy wodą, wlewamy sos sojowy, ocet, ketchup, dodajemy musztardę oraz cukier i szczyptę chili. Gotujemy 10 minut, łączymy z udkami.

ETAP 3:

Udka po cygańsku

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprze.

3. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów, podlewamy wodą, wlewamy sos sojowy, ocet, ketchup, dodajemy musztardę oraz cukier i szczyptę chili. Gotujemy 10 minut, łączymy z udkami.

ETAP 4:

4. Danie gotowe.

5. Smacznego.