ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Soczyste, chrupiące udka z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO!!! Udka kurczaka piekłam z boczkiem i biodrówką w drugim rękawie, są tutaj w moich przepisach.

Soczyste, chrupiące udka z rękawa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Soczyste, chrupiące udka z rękawa

 

  • udka kurczaka 4 sztuki duże,
  • olej rzepakowy chili,
  • przyprawa do pieczonego kurczaka 1/2 opakowania,
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Soczyste, chrupiące udka z rękawa
Udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć "kuferki".

Dokładnie natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka.

Włożyć udka do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego chili, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby chili się rozmieszała.

Rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z udkami włożyć do blaszki i piec około 50 minut.

Rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką

Z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek.
Soczyste, chrupiące udka z rękawa
Piekłam w osobnym rekawie mięso w innej marynacie aby wykorzystać jednorazowo piekarnik.