WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Pieróg z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z farszem z kapusty kiszonej, pieczarek i cebuli. Idealne jako danie postne i nie tylko. Z miekkim ciastem.

Pieróg z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieróg z kapustą i pieczarkami

Ciasto:

Farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieróg z kapustą i pieczarkami

ETAP 1:

Kapustę kiszoną poszatkować i włożyć do garnka. Dolać około szklankę wody i dusić do miękkości. Dobrze odcisnąć.

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć na oleju, dodać do kapusty. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć do kapusty z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i olej. Wlać gorącą wodę. Wymieszać łyżką, a potem zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki.

Każdy rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinać kółka. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę farszu i sklejac brzegi. Pierogi odkładać na stolnicę lub ręcznik.

Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Wykładać na półmisek. Podawać same lub pokraszone cebulką.

Pieróg z kapustą i pieczarkami
Pierogi po ulepieniu odkładam na bawełniany ręcznik
Pieróg z kapustą i pieczarkami
Porcja farszu nałożona na krążku ciasta pierogowego
Pieróg z kapustą i pieczarkami
Zagniecione w misce miękkie ciasto na pierogi
Pieróg z kapustą i pieczarkami
Składniki na ciasto na pierogi umieszczone w misce
Pieróg z kapustą i pieczarkami
Starte pieczarki włożone na patelnię