Sposób przygotowania:
Pieróg z kapustą i pieczarkamiETAP 1:
Kapustę kiszoną poszatkować i włożyć do garnka. Dolać około szklankę wody i dusić do miękkości. Dobrze odcisnąć.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć na oleju, dodać do kapusty. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć do kapusty z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i olej. Wlać gorącą wodę. Wymieszać łyżką, a potem zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki.
Każdy rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinać kółka. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę farszu i sklejac brzegi. Pierogi odkładać na stolnicę lub ręcznik.
Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Wykładać na półmisek. Podawać same lub pokraszone cebulką.