ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Udka kurczaka z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze pieczone z dużą ilością cebuli w rękawie udka kurczaka, tak przygotowane nie są suche i są aromatyczne.

Udka kurczaka z rękawa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka kurczaka z rękawa

 

  • udka kurczaka 4 sztuki duże,
  • przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
  • cebula 8 sztuk mniejsze,
  • papryka ostra sztuka 1 mała

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka z rękawa
Duże udka kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć mocno pikantną przyprawą do kurczaka.

Cebule obrać i pokroić na ósemki, paprykę ostrą opłukać.

Udka włożyć do rękawa, dodać pokrojone cebule, paprykę i rękaw zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki na kilka godzin.

Piekarnik nagrzany na 220 C grzanie góra/dół, wstawić blaszkę z rękawem i piec 45 minut, następnie rozciąć rękaw i na termoobiegu w 160 C piec 10 minut.

Wywar z pieczenia można wykorzystać do sosu, zupy lub zamrozić.
Udka kurczaka z rękawa
Cebula jest smaczna tak upieczona z udkamiu.
Udka kurczaka z rękawa
Rozcięcie rękawa i na teroobiegu zrumieni skórkę.