BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Mielone z niespodzianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, tradycyjne mielone wzbogacone jajkiem na twardo, wyszło bardzo smaczne, ale tak duże że jedno całkowicie wystarczy.

Mielone z niespodzianką

Składniki:

Mielone z niespodzianką

 

  • mielonego mięsa wieprzowego około 600 g,
  • bułka 1 szt. namoczona w mleku i odciśnięt
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka,
  • jajko,
  • cebula 1 szt,
  • bułka tarta do panierowania

 

  • Dodatkowo;
  • jajka ugotowane na twardo,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Mielone z niespodzianką
Jajka gotujemy na twardo,po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, a następnie obieramy ze skorupek.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, obraną i posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz namoczoną w mleku lecz odciśniętą bułką.

Dodajemy jajko, wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.

Masę nakładamy na dłoni rozpłaszczając ją, nakładamy ugotowane jajko nakładamy jeszcze farsz i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką lub można podać jako przekąskę, albo do barszczyku czerwonego smakuje wyśmienicie.