renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka z kurczaka zamarynowane w marynacie z sosem słodkim chili, sosem sojowym, curry. Pyszne aromatyczne i soczyste.

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili

 

  • 4 udka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu słodkiego chili
  • 1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili

Etap 1

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili
Sosy i przyprawę curry wymieszać ze sobą.

Sos sojowy, słodki chili i curry wymieszać ze sobą i tak powstanie marynata.

Etap 2

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili
Udka z kurczaka zamarynować przez 2 godziny.

Udka oczyścić i zalać marynata i pozostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny.

Etap 3

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili
Po 2 godzinach marynowania przełożyć mięso na brytfannę do pieczenia.

Po upływie 2 godzin przełożyć mięso do naczynia w którym będą pieczone. Wlać resztę marynaty.

Etap 4

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili
Do naczynia z mięsem należy wlać resztę marynaty i pół szklanki wody.

Podlać mięso jeszcze wodą ( pół szklanki).

Etap 5

Udka z kurczaka w marynacie z sosem słodkim chili
Udka z kurczaka należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę do zezłocenia skórki.