Sposób przygotowania:
Duszone udka z kurczaka
Udka z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Układamy skórą do dołu na bardzo dobrze rozgrzanej patelni ( nie dajemy tłuszczu jeśli patelnia jest teflonowa). Obsmażamy z każdej strony na rumiano.
W tym czasie obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry marchewkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na grube plasterki.
Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną marchew i czosnek. Wlewamy wodę, dodajemy rozmaryn, liść laurowy i angielskie ziele. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po 10-15 minutach duszenia dodajemy rodzynki i posypujemy czerwoną papryką.
Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i zredukowania sosu. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
W tym czasie obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry marchewkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na grube plasterki.
Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną marchew i czosnek. Wlewamy wodę, dodajemy rozmaryn, liść laurowy i angielskie ziele. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po 10-15 minutach duszenia dodajemy rodzynki i posypujemy czerwoną papryką.
Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i zredukowania sosu. Podajemy z dowolnymi dodatkami.