misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 666]

Duszone udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, szybie w przygotowaniu danie, które praktycznie robi się samo. Niewielki nakład pracy a obiad dla całej rodziny gotowy.

Duszone udka z kurczaka Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Duszone udka z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Duszone udka z kurczaka
Udka z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Układamy skórą do dołu na bardzo dobrze rozgrzanej patelni ( nie dajemy tłuszczu jeśli patelnia jest teflonowa). Obsmażamy z każdej strony na rumiano.

W tym czasie obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry marchewkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na grube plasterki.

Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną marchew i czosnek. Wlewamy wodę, dodajemy rozmaryn, liść laurowy i angielskie ziele. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po 10-15 minutach duszenia dodajemy rodzynki i posypujemy czerwoną papryką.

Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i zredukowania sosu. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Duszone udka z kurczaka
Umyte oczyszczone i osuszone udka obsmażamy
Duszone udka z kurczaka
Dodajemy Pokrojoną marchewkę oraz czosnek
Duszone udka z kurczaka
Dodajemy rozmaryn liść laurowy i angielskie ziele
Duszone udka z kurczaka
Przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem
Duszone udka z kurczaka
Dodajemy rodzynki
Duszone udka z kurczaka
Przyprawiamy czerwoną papryką
Duszone udka z kurczaka
Dusimy do miękkości zredukowania sosu
Duszone udka z kurczaka
Podajemy z dowolnymi dodatkami