Sposób przygotowania:
Ośmiornica w czerwonym winieETAP 1:
Czosnek kroimy drobno.
Ośmiornicę dokładnie opłukujemy, oczyszczamy, usuwamy oko.
Ośmiornicę kroimy na kawałki, nacieramy czosnkiem i papryką mieloną, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
ETAP 2:
Szalotki kroimy w kostkę, smażymy w garnku na odrobinie oliwy.
Macki ośmiornicy zanurzamy we wrzątku, aby ładnie się zwinęły.
Ośmiornicę wrzucamy do garnka z szalotką, smażymy kilkanaście minut. Wlewamy czerwone wino, dodajemy listki laurowe.
Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut.
ETAP 3:
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do ośmiornicy na kilka minut przed końcem duszenia.
ETAP 4:
Kawałki ośmiornicy grillujemy krótko na patelni grillowej.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami albo z bagietką zanurzaną w sosie.