Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ośmiornica w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiamy owoce morza, m.in. ośmiornicę, która, odpowiednio przyrządzona, jest mięciutka i rozpływająca się w ustach. Moja propozycja przygotowania ośmiornicy to duszenie jej w czerwonym winie.

Ośmiornica w czerwonym winie

Składniki:

Ośmiornica w czerwonym winie

 

  • ośmiornica ważąca ok. 0,8 kg
  • 0,5 l czerwonego wina
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • ostra papryka mielona
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 listki laurowe
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ośmiornica w czerwonym winie

ETAP 1:

Ośmiornica w czerwonym winie
Ośmiornicę nacieramy czosnkiem i papryką mieloną, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą

Czosnek kroimy drobno.

Ośmiornicę dokładnie opłukujemy, oczyszczamy, usuwamy oko.

Ośmiornicę kroimy na kawałki, nacieramy czosnkiem i papryką mieloną, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ETAP 2:

Ośmiornica w czerwonym winie
Ośmiornicę zalewamy czerwonym winem i dusimy

Szalotki kroimy w kostkę, smażymy w garnku na odrobinie oliwy.

Macki ośmiornicy zanurzamy we wrzątku, aby ładnie się zwinęły.

Ośmiornicę wrzucamy do garnka z szalotką, smażymy kilkanaście minut. Wlewamy czerwone wino, dodajemy listki laurowe.

Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut.

ETAP 3:

Ośmiornica w czerwonym winie
Pod koniec duszenia do ośmiornicy dodajemy natkę pietruszki

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do ośmiornicy na kilka minut przed końcem duszenia.

ETAP 4:

Ośmiornica w czerwonym winie
Ośmiornicę grillujemy na patelni grillowej

Kawałki ośmiornicy grillujemy krótko na patelni grillowej.

Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami albo z bagietką zanurzaną w sosie.