karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Pulpeciki marchewkowo-ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wegetariańskie pulpeciki z niewielu składników, ale za to z jakim smakiem i zapachem. Polecam serdecznie.

Pulpeciki marchewkowo-ziołowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pulpeciki marchewkowo-ziołowe

 

  • 7 średnich marchewek
  • ok. 5 gałązek świeżego rozmarynu z małej doniczki
  • ok. 10 gałązek świeżej kolendry z małej doniczki
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżki panierki z ciecierzycy
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Marchewki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.

Ugotowane ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę. Natkę, szczypiorek, kolendrę i rozmaryn, dokładnie umyć, posiekać, po czym dodać do gorącej bądź ciepłej jeszcze marchewki.

Gdy zaś przestygnie dodać także przecier, jajka, mąkę, panierkę z ciecierzycy, paprykę, oregano, sól, pieprz i siemię. Całość wymieszać.

Z masy formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Gotowe pulpeciki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z podanych składników, przy tworzeniu małych pulpecików, powstały 23 sztuki. Smacznego. 
Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Potrzebujemy siedem ładnych, średnich marchewek
Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Ugotowane marchewki należy ugnieść tłuczkiem
Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Wszystkie zioła dokładnie umyć i posiekać
Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Z gotowej masy formujemy niewielkie pulpeciki
Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Pulpeciki smażymy na gorącym tłuszczu
Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Smażymy do uzyskania złotego koloru
Pulpeciki marchewkowo-ziołowe
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym