renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie: makaron z boczkiem i szpinakiem nowozelandzkim, doprawione śmietanką z parmezanem i przyprawami.

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim

 

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 150 g szpinaku nowozelandzkiego
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18 %
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • cebulka dymka do posypania

Sposób przygotowania:

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim

Etap 1

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim
Gałązki szpinaku dokładnie myjemy i porcjujemy.

Na początek należy bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą woda szpinak i podzielić go na mniejsze części.

Etap 2

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim
Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na suchej patelni.

Na suchej, głębokiej patelni podsmażamy boczek.

Etap 3

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do smażącego się boczku.

Do boczki dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i nadal smażymy.

Etap 4

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim
Szpinak nowozelandzki dodajemy do boczku i cebuli, potem czosnek.

Następnie dodajemy szpinak, dusimy około 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy.

Etap 5

Tagliatelle ze szpinakiem nowozelandzkim
Do dania dolewamy śmietankę, doprawiamy, mieszamy z makaronem i parmezanem.

Następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ugotowany w międzyczasie makaron i parmezan, mieszamy. Przed podaniem posypujemy cebulką dymką.