Sposób przygotowania:
Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimiEtap 1
Na początek należy mięso zamarynować. Przygotowujemy marynatę w taki sposób, że w 1 l wody rozpuszczamy miód, dodajemy ocet, cebulę pokrojona w plasterki, liście laurowe i ziele angielskie. Do marynaty wkładamy królika i marynujemy w chłodnym miejscu przez minimum 12 godzin.
Etap 2
Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Etap 3
Następnie wsypujemy na mięso resztkę mąki, która pozostała z obtaczania mięsa i dodajemy zioła prowansalskie.
Etap 4
Całość podlewamy woda solimy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie.
Etap 5
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i ewentualnie solą, zagotowujemy. na koniec mieszamy z posiekanym koperkiem.
SylaUla