renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi to pyszna propozycja na delikatne mięso. Polecam na niedzielny obiad.

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi

Etap 1

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi
Na początek przygotowujemy marynatę z wody, miodu, octu, ziela, listków laurowych i cebuli.

Na początek należy mięso zamarynować. Przygotowujemy marynatę w taki sposób, że w 1 l wody rozpuszczamy miód, dodajemy ocet, cebulę pokrojona w plasterki, liście laurowe i ziele angielskie. Do marynaty wkładamy królika i marynujemy w chłodnym miejscu przez minimum 12 godzin.

Etap 2

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi
Mięso z królika obtaczamy w mace i obsmażamy.

Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi
Mieso posypujemy jeszcze mąką i dodajemy zioła prowansalskie.

Następnie wsypujemy na mięso resztkę mąki, która pozostała z obtaczania mięsa i dodajemy zioła prowansalskie.

Etap 4

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi
Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do momentu aż będzie miękkie.

Całość podlewamy woda solimy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie.

Etap 5

Królik w sosie koperkowym z ziołami prowansalskimi
Na koniec siekamy koperek i dodajemy do sosu, mieszamy.

Gdy mięso jest już miękkie dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i ewentualnie solą, zagotowujemy. na koniec mieszamy z posiekanym koperkiem.