Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Udziec z indyka z marchewką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Udziec z indyka to lekkie i nietłuste mięso, trochę zapomniane i niedoceniane, a jest bardzo smaczne. Idealne też dla osób będących na diecie.

Udziec z indyka z marchewką

Składniki:

Udziec z indyka z marchewką

 

  • 3 małe udźce z indyka (z kością)
  • ok 12 małych marchewek

MARYNATA:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka z marchewką

ETAP 1:

Udziec z indyka z marchewką
Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą.

Składniki marynaty połączyć rozcierając w misce, w której zamarynujemy mięso.
Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na co najmniej 3 godziny.

ETAP 2:

Udziec z indyka z marchewką
Obraną marchewkę ułożyć na mięsie i zwinąć w roladę.

Marchewkę obrać i wcisnąć w zagłębienia mięsa. Dałam 4 marchewki na jeden udziec.

ETAP 3:

Udziec z indyka z marchewką
Udźce ciasno i dokładnie związać nicią bawełnianą.

Zwinąć ciasno w roladę, tak aby skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą.

ETAP 4:

Udziec z indyka z marchewką
Związane mięso obsmażyć z każdej strony.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. Każdego udźca zapakowałam oddzielnie. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, jeżeli mięso nie jest zarumienione . Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpocząć 10 minut przed krojeniem.