Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Udziec z indyka pieczony w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny udziec z indyka pieczony w ziołach jest dobry zarówno na kanapkę jak i do obiadku.

Udziec z indyka pieczony w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udziec z indyka pieczony w ziołach

 

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka pieczony w ziołach
Udziec dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą. Oprószyć kucharkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz papryką. Obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie ponownie spryskać oliwą. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć do niego mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około półtorej godziny. Co jakiś czas podlewać powstałym sosem. Podawać na gorąco do obiadu lub na zimno do kanapek.
Udziec z indyka pieczony w ziołach
Udziec z indyka natrzeć oliwą i przyprawami.
Udziec z indyka pieczony w ziołach
Na drugi dzień ponownie spryskać oliwą.
Udziec z indyka pieczony w ziołach
Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Udziec z indyka pieczony w ziołach
Piec przez półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Tagi:

zioła indyk