evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Pieczony Udziec z Indyka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Super smaczne,soczyste i delikatne mięso. Tak upieczony udziec nadaje się do obiadu, jak i na zimno na kanapki.Polecam

Pieczony Udziec z Indyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony Udziec z Indyka

 

  • 1/2 udżca z indyka ok1kg (miałam połowę bo cały to wielki był)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawa do kurczaka złocista
  • 2 łyzeczki bazylia suszona
  • 3 łyżeczki papryka czerwona w proszku
  • 4 listki laurowe
  • oliwa
  • sól,pieprz wg.uznania

Sposób przygotowania:

Pieczony Udziec z Indyka
Mięso umyć,osuszyć i pozbyć się kości.Następnie ponacinać delikatnie skórę w ukośne paski.
Czosnek obrać i pokroić w słupki.Cienkim nożem porobić w mięsie dziurki i powkładać w nie słupki czosnku.Wyżej wymienionymi przyprawami ponacierać porządnie udziec,włącznie z oliwą.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,dodać dwa pokruszone listki laurowe.Na to wyłożyć mięso,posmarować oliwą i dodać dwa kolejne listki pokruszone na wierzch.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy 1h pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy i podpiekamy jeszcze pół godziny z termoobiegiem od czasu do czasu przekręcając.


Podałam z frytkami i sałatką z pomidorów.
Pieczony Udziec z Indyka
Tak wyglada kawałek odkrojonej porcji w przybliżeniu naszego udżca.
Pieczony Udziec z Indyka
Tutaj widzimy poszczególne etapy przygotowania udżca z indyka.