Sposób przygotowania:
vege pasztet
Soczewicę myjemy kilka razy. Czerwonej soczewicy nie musimy moczyć, więc od razu po umyciu nadaję się do gotowania :)
Marchew na grubych oczkach, cebulkę kroimy w drobną kostkę. W garnku z odrobiną oleju podsmażamy cebulkę (na złoty kolor) oraz marchew, dodajemy curry. Do tego dodajemy soczewicę, trochę startego imbiru (ok.3cm) i dodajemy 2 ząbki czosnku (na tarce, na drobnych oczkach), wlewamy wodę i gotujemy. Często musimy mieszać, bo bardzo szybko się przypala i kilka razy trzeba dodać po pół szkl. wody. Ugotowaną masę przyprawiamy i wbijamy 1 lub 2 jajka.
Do małej blachy wkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wlewamy masę, pieczemy ok. 30 min.
Marchew na grubych oczkach, cebulkę kroimy w drobną kostkę. W garnku z odrobiną oleju podsmażamy cebulkę (na złoty kolor) oraz marchew, dodajemy curry. Do tego dodajemy soczewicę, trochę startego imbiru (ok.3cm) i dodajemy 2 ząbki czosnku (na tarce, na drobnych oczkach), wlewamy wodę i gotujemy. Często musimy mieszać, bo bardzo szybko się przypala i kilka razy trzeba dodać po pół szkl. wody. Ugotowaną masę przyprawiamy i wbijamy 1 lub 2 jajka.
Do małej blachy wkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wlewamy masę, pieczemy ok. 30 min.
Anna555
Sarenka
Core