Agutia

Agutia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

vege pasztet

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pasztet jest dietetyczny, bardzo zdrowy i wbrew pozorom nie tylko dla "trawożerców" :)

vege pasztet

Składniki:

vege pasztet

 

  • 0,5kg. czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki (średnie)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • odrobina imbiru
  • 1-2 jajka
  • sól/pieprz/chili
  • olej (ok. 2 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

vege pasztet
Soczewicę myjemy kilka razy. Czerwonej soczewicy nie musimy moczyć, więc od razu po umyciu nadaję się do gotowania :)

Marchew na grubych oczkach, cebulkę kroimy w drobną kostkę. W garnku z odrobiną oleju podsmażamy cebulkę (na złoty kolor) oraz marchew, dodajemy curry. Do tego dodajemy soczewicę, trochę startego imbiru (ok.3cm) i dodajemy 2 ząbki czosnku (na tarce, na drobnych oczkach), wlewamy wodę i gotujemy. Często musimy mieszać, bo bardzo szybko się przypala i kilka razy trzeba dodać po pół szkl. wody. Ugotowaną masę przyprawiamy i wbijamy 1 lub 2 jajka.

Do małej blachy wkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wlewamy masę, pieczemy ok. 30 min.