Wafelki z masą dyniową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wafelki z taką masą idealnie pasują do herbaty. Aby były chrupiące - najlepiej zjadać je zaraz po przyrządzeniu. Po czasie miękną, ale i tak są dobre.

Wafelki z masą dyniową

Składniki:

Wafelki z masą dyniową

 

  • ok. 750 g dyni hokkaido
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 laska cynamonu
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 opakowania wafli tortowych

Sposób przygotowania:

Wafelki z masą dyniową

ETAP 1:

Wafelki z masą dyniową
Startą dynię dusimy z cynamonem i wodą .

Dynię myjemy, wydrążamy środek, miąższ ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy laskę cynamonu, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż całkowicie zmięknie.

ETAP 2:

Wafelki z masą dyniową
Do musu dyniowego dodajemy cukier i margarynę

Kiedy dynia jest już miękka, usuwamy z garnka laskę cynamonu i blendujemy na mus. Dodajemy cukier i margarynę, podgrzewamy do czasu ich rozpuszczenia.

ETAP 3:

Wafelki z masą dyniową
Na koniec dodajemy galaretki i rozpuszczamy je mieszając

Do gorącej masy wsypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Studzimy.

ETAP 4:

Wafelki z masą dyniową
Wafle tortowe smarujemy wystudzoną masą.

Wystudzoną masą przekładamy wafle.

UWAGA!
Podane składniki na masę wystarczają do przełożenia dwóch opakowań wafli tortowych, jednak jeśli nie macie aż takiej chęci na nie, możecie przygotować pół porcji masy lub np. drugą połowę wykorzystać jako smarowidło do pieczywa.


Tagi:

dynia